Moda na zdrowie - festiwal piosenki promującej "zdrowy styl życia"

"Niech  się każdy dzisiaj dowie jak żyć, aby tryskać zdrowiem.

I od stóp po czubek głowy, być bez przerwy jak rydz zdrowy".

Dzieciaki z każdej grupy śpiewająco przedstawiały własne recepty na zachowanie zdrowia i urody.

Maluchy, czterolatki i pięciolatki proponowały zdrową owocowo- warzywną dietę :

"Przyjacielu nie bądź leniem, myj owoce i warzywa przed jedzeniem.

Potem je zjadaj na surowo, bo to smacznie jest i zdrowo".

Dzieciaki z grupy III starały się zachęcić wszystkich do aktywności ruchowej:

"Nie znajdziesz lepszego lekarstwa na zdrowie  niż ruch i ćwiczenia - każdy Ci to powie".

Nasze sześciolatki pamiętały o  czystości:

        "Myjmy zęby po każdym posiłku, nie wymaga to przecież wysiłku.

 Śnieżnobiały uśmiech dodaje urody-więc używaj często szczotki,  pasty    oraz wody."

Zając, który był honorowym gościem festiwalu stwierdził, że wszystkie rady są jednakowo ważne, bo nic tak nie wpływa na zdrowie jak: CZYSTOŚĆ, AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA I ZDROWE POSIŁKI, a do tego jest mile widziany promienny uśmiech u każdego chłopca i każdej dziewczynki.

"Sałatka, sałatka jarzynowa bardzo smaczna, tak smaczna jest i zdrowa.

A jeśli kolego tego nie wiesz, to możesz  kłopoty mieć..."- tak śpiewały panie  udzielając instruktażu dzieciom jak zrobić pyszną, zdrową sałatkę jarzynową.

Sztuka robienia sałatki została  szybko przez dzieci opanowana i teraz dobra wiadomość do Was drodzy rodzice-MACIE JUŻ W DOMU  MŁODĄ, WYSZKOLONĄ KADRĘ DO ROBIENIA SAŁATEK. Wystarczy teraz tylko kupić składniki, pozwolić dziecku na działanie i spokojnie czekać w fotelu na zaproszenie do stołu.

 Być może Wasze gusta zadowoli sałatka z rukoli.

Sałatka z rukoli idealnie sprawdza się jako samodzielne danie. Można także skomponować ją z daniem mięsnym. Składniki:

  •  rukola (pół opakowania)
  • roszponka (garść)
  • pomidory koktajlowe (6-10 szt)
  • mozarella (jedno opakowanie 0,125 kg)
  • sos winegret
  • krem balsamiczny

 Przepis

Rukolę i roszponkę myjemy, osuszamy, możemy delikatnie porwać. Mozarellę przekrajamy na pół, następnie na cienkie paski, pomidory w zależności od wielkości kroimy na ćwiartki lub połówki. Układamy wszystkie produkty w płaskiej misce.

Sos winegret uzyskujemy przez połączenie oliwy, soku z cytryny, odrobiny musztardy dijon, soli i pieprzu. Aby uzyskać jednolitą konsystencję sosu mieszamy wszystkie składniki w małym słoiczku lub małym pojemniku do przechowywania żywności – jak w shakerze.

Polewamy wszystkie składniki sosem winegret a na koniec kremem balsamicznym, kto lubi i ma ochotę może dodać prażonych ziaren słonecznika.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież